|
stalek
|
 |
Ť : Czerwiec 19, 2009, 23:37:02 ť |
|
Dzień 1.
Dziś myślałem sporo o tym jak ma wyglądać przyszła gra, i przy pomocy jakich narzędzi zostać stworzona. Będę posługiwał się gotowym silnikiem, jakim, nie wiem jeszcze na 100% :/
Waham się między dobrze zapowiadającym się rosyjskim NeoAxis a polskim dobrze rokującym Esenthel Engine. Każdy z nich ma swoje plusy i minusy, każdy jest na swój sposób ciekawy...
NeoAxis znam już od jakiegoś czasu, natomiast mało wiem o naszym rodzimym Esenthel Engine. Esenthel na pierwszy rzut oka prezentuje się świetnie - szybka, nowoczesna grafika, dynamiczne cienie, światła, wszystko czego oko zapragnie. W SDK wprowadzenie po polsku i ponad 100 tutoriali, jak budować grę od podstaw! W NeoAxis najbardziej doskwiera brak tutoriali i dokumentacji. Edytory też są ok. Odrobinę mniej może mi przypadły do gustu niż te z NA, ale nie miałem okazji testować ich dogłębnie.
Aaaaa odniosłem wrażenie, że wszystkie dema powstałe na Esenthel Engine mają specyficzny lekko baśniowy klimat (Nawet Bloody Massacre czy Forest Valley), podoba mi się ten klimat.
W najbliższym czasie przyjrzę się bliżej obu silnikom, w tej chwili pozostaję jednak przy NeoAxis, uważam że to świetny silnik do tworzenia prototypów, a od następnej wersji (0.82) ma opierać się na Ogre 1.6, liczę też na postępy w optymalizacji i wzrost wydajności:>
|